Mikro Üzerinde Wildcard Kullanımı

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bilmeyen kişiler olduğunu bildiğim ve işlerine yarayacağını düşündüğüm için anlatmak istedim.

Wildcard; Joker Karakterler olarak adlandırılmaktadır.
-Wildcard ”*” ve ”?” karakterleridir.
? ; Karakteri bilinmeyen tek bir haneyi temsil eder.
* ; Karakteri bilinmeyen hane(leri) temsil eder.

Bunlar nerede işimize yarar?
Mikro üzerinde yaptığınız bütün aramalarda kullanabilirsiniz.

Örnekler:
1-Stok Tanıtım Kartında ”Stok İsmi ve Stok Kodu” ile arama yaparken.
2-Fatura-Siparis-Havale-Depolar Arası Sevk. vb. gibi bütün evraklarda, ”Ürün Adı – Stok Kodu – Cari Adı – Depo Kodu – Banka İsmi – Banka Adı” vb. gibi tüm aramaları bu sayede daha pratik yapabilirsiniz.

? Karakteri kullanılabilir fakat faydadan çok zararı var. Çok fazla zaman kaybı yaşmanıza sebep olabilir o yüzden anlatmaya hiç gerek yok.

* Karakteri ise her yerde kullanacağımız ve yaptığımız aramalarda daha pratik sonuçlara ulaşabileceğimiz karakterdir.

Bu konuyu en iyi örnek vererek anlatabileceğimi düşündüğüm için örnekler ile devam edelim.

Örnek : Fatura girişi yapacaksınız ve ürünleri tek tek kendiniz bularak giriş yapmanız gerekiyor. Bu durumda * karakteri çok fazla işinize yaracaktır. Ürünleri isminden veya kodundan aramanız gerekli olacak ve wildcard kullanmadan bu işlemi yapmanız bayağı uzun sürebilir. Gerçi toplam stok sayısı 200-800 arası olanlar için pek problem değil fakat çoklu stok kullananlar için wildcardlar bulunmaz bir nimettir.

Örnekte Kullanacağımız stoklar: ULKER 9KAT 100GR CILEK – ULKER 9KAT 100GR FINDIK – ULKER 9KAT 100GR MUZLU
Örnekte Kullanacağımız Stok Kodları: GIDA.000317 – GIDA.000304 – GIDA.000318

Ülker’den gelen bir faturayı girdiğimiz düşünürsek standart bir durumda stok ismi alanına ” ULKER 9KAT ” yazıp F10 tuşlamasını yaptığımızda bütün stoklarımız arama ekranında karşımıza çıkacaktır. Böyle bir durumda eğer stok sayımız fazla ise zaman kaybı ve karmaşık bir liste ile karşılaşabiliriz.

Fakat isim alanında wildcard kullanarak tarama yaparsak, karşımıza sadece Ülker 9 Kat çeşitlerinin gelmesini sağlayabiliriz.

1-) ULKER* : İsmi ”ULKER” ile başlayan bütün stokları görmemizi sağlar. ( İsmi ULKER ile başlamayan Stoklar f10 ekranında gözükmez.)

1- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR CILEK – ULKER 9KAT 100GR FINDIK – ULKER 9KAT 100GR MUZLU

NOT: Ürünlerin tamamının adı ULKER ile başladığı için 3 ürünümüzde f10 ekranında gözükür.

2-) *FINDIK : İsmi ”FINDIK” ile biten bütün stokları görmemizi sağlar. Ürünün isminin başlangıcı ne olursa olsun sonu FINDIK ile bitiyor ise bu ürünler f10 ekranında karşımıza gelecektir.

2- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR FINDIK

NOT: Sadece 1 ürünün ismi FINDIK ile bittiği için tek bir ürün f10 ekranında gözükür. Fakat ”Eti Benimo 170gr FINDIK” şeklinde bir stok kaydımız olsaydı eğer bu stok kaydı da bu listede karşımıza gelirdi.

3-) *9KAT* : Ürünü isminde 9KAT var ise görmemizi sağlar. Daha detaylı anlatacak olursak, başında veya sonunda ortasında vs. vs. ürünün isminde 9KAT kelimesi nerede geçiyorsa geçsin yeter ki ürün adında 9KAT yazsın. Bu durumda da isminde 9KAT geçenleri görmüş oluruz.

3- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR CILEK – ULKER 9KAT 100GR FINDIK – ULKER 9KAT 100GR MUZLU

NOT: Ürünlerin tamamının adında 9KAT kelimesi geçtiği için bütün ürünler f10 ekranında karşımıza gelecektir.

4-) ULKER*FINDIK : Ürün isminin başlangıcı ULKER sonu ise FINDIK olan ürünleri getirir. Yani ürün ismi ULKER ile başlasın sonu da FINDIK ile bitsin ortasında ne yazarsa yazsın.

4- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR FINDIK

NOT: Sadece 1 ürünümüzün adı Ulker ile başlayıp, FINDIK ile bittiği için tek 1 ürün listemizde çıkacaktır. Fakat ” ULKER BISTIK 24GR FINDIK” diye bir ürün kaydımız olsaydı f10 penceresinde bu üründe gözükürdü.

5-) ULKER*9KAT* : Ürün ismi Ulker ile başlayıp, içerisinde 9KAT geçen bütün ürünleri görmemizi sağlar. Yani ürün adı ULKER’le başlasın içinde de 9KAT yazsın demiş oluruz.

5- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR CILEK – ULKER 9KAT 100GR FINDIK – ULKER 9KAT 100GR MUZLU

NOT: Ürünlerin tamamının adı ULKER ile başlayıp, tamamınında içerisinde 9KAT kelimesi bulunduğu için bütün ürünler karşımıza gelecektir.

6-) *9KAT*FINDIK : Ürün ismi içerisinde 9KAT kelimesi geçsin ve ürün ismi FINDIK ile bitsin anlamına gelmektedir.

6- Taramada f10’da karşımıza çıkacak ürünler : ULKER 9KAT 100GR FINDIK

NOT: Sadece bir ürün f10 ekranında gözükecektir.

Kısa özet geçecek olursak;

* : Karakter sayısını bilmediğimiz alanlar için kullanacağımız wildcard’dır.

1-) ULKER* : Ürün adı Ulker ile başlıyor fakat devamını bilmiyorum. ( Ulker ile başlayanlar)

2-) *FINDIK : Ürün adı FINDIK ile biten fakat başlangıcını bilmediğin. ( Fındık ile bitenler )

3-) *9KAT* : Ürün adında 9KAT geçenlerin hepsi için. ( tüm 9 KAT ‘lar )

4-) ULKER*FINDIK : Ürün adı Ulker ile başlayıp Fındık ile bitenler için. ( Ulker Fındık ‘lılar )

5-) ULKER*9KAT* : Ürün adı Ulker ile başlayıp içerisinde 9KAT kelimesi geçenler için. ( Ulker 9KAT ‘lar )

6-) *9KAT*FINDIK : Ürün adında 9KAT geçen aynı zamanda ürün adı FINDIK ile bitenler için. ( 9KAT FINDIK )

Yukarıda ki anlattıklarımı Cari adı araması yaparken, Stok kodu ile arama yaparken, Banka adı veya banka kodu araması yaparken ve aklınıza gelebilecek bütün arama alanları için kullanabilirsiniz. Yada şöylede tarih edilebilir; f10 seçimi yaptığınız her alan için kullanabilirsiniz.

Kullandığınız bir çok raporda daha doğrusu ”TARAMA YAPISI” alanı bulunan bütün raporlarda bu karakterleri kullanabilirsiniz. Ben bu karakterlerden ötürü rapor’un verileri vermediği sadece 2 tane rapor gördüm. Diğer bütün raporlamalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz ki bende kullanıyorum. Zaten rapor alan ekranında TARAMA YAPISI alanının konma mantığı da bu diyebiliriz.

Tabiki Cari – Stok – Banka vs. gibi kayıt sayılarınız az ise çok fazla faydası olduğu söylenemez fakat 200 ve üzeri tüm kayıtlarda inanılmaz derecede faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Aramalarını daha kısa sürede ve daha temiz bir ekranda görerek seçimlerinizi daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Başta da söylediğim gibi bunu Mikro kullanan bir çok kişi zaten biliyor fakat ben yazmayı sevdiğim için boş zamanımı bununla değerlendireyim dedim ve bu dokümanı yazmış bulundum. Bunları bilmeyen arkadaşlar için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Anlamadığınız yerleri konu altında ki yorum alanını kullanarak sorabilirsiniz.

NOT: Herhangi bir yerde paylaşacak arkadaşlar lütfen kaynak belirtsinler.

http://metinoktay.net/mikro-uzerinde-wildcard-kullanimi/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.