Yeni Nesil Yazar Kasa

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan KDV mükellefleri, 1 Temmuz’dan itibaren kullanmak zorunda olacakları yeni nesil ödeme kaydedici ( Yeni Nesil YazarKasa) cihazları almak için, satış yapan yetkili bayi ve banka şubelerine başvuruyor.

Kanun hakkında internet üzerinden bulduğum açıklama;

Okumak İçin

Tebliğ Yazısına Tıklayınız.

Tebliğ Yazısı

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ

CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA

KANUNLA İLGİLİ GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SERİ NO: 70)

MADDE 1 – 6/12/1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna ilişkin olarak 11/4/2012 tarihli ve 28261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 69 Seri Nolu Genel Tebliğin ikinci ve üçüncü bölümleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2. Önceki Mevzuata Uygun Olarak Onaylanmış Ödeme Kaydedici Cihazların Durumu

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülmektedir. Buna göre;

a) Üretici veya ithalatçı firmalar tarafından 3100 sayılı Kanunla ilgili önceki mevzuata göre üretmek üzere geliştirilen ödeme kaydedici cihaz modelleri 31/12/2013 tarihine kadar onaylanabilecektir.

b) Önceki mevzuata istinaden onaylanan ödeme kaydedici cihazlar, 31/12/2015 tarihine kadar satılabilecektir.

c) Mükellefler ellerindeki önceki mevzuat hükümlerine tâbi ödeme kaydedici cihazlarını, 31/12/2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabileceklerdir.

ç) 1/1/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, malî hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni malî hafıza takılmayacak ve cihaz 15/5/2004 tarihli ve 25463 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 60 Seri NoluGenel Tebliğin dördüncü bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılacaktır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle kanuni yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir.

3. Diğer Hususlar

a) 3100 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1/7/2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.

b) Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, faaliyetlerinde 1/7/2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.”

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

          Yazar Kasa Almasak Ne olur? YazarKasa Kanunu Nedir?

Ben bu tarz yazılardan pek anlamıyorum fakat bu sektörde olduğum için en anlaşılır dille anlatayım;

Kanun gereği SABİT olmayan yazar kasalarınız, yani mobile olarak kullandığınız iş yeri dışındaki pos cihazlarının tamamını değiştirmek zorundasınız. Örneğin paket servisine giden araçlarınız var ve bunların kullandığı poslar var ise bu pos makinalarının tamamını Yeni Nesil Yazar Kasa ‘lar ile değiştirmeniz gerekmektedir.

1 Temmuz 2013 Tarihinden önce kasayı almak zorundasınız aksi halde para cezası alacaksınız. Cihaz elinizde yoksa bile en kötü ihtimalle faturasını kestirmiş olmanız gerekmektedir. Eğer faturanız kesilmiş ise 1 Temmuz tarihinden sonra 1 Ekime kadar cihazınızı almamış olsanız ceza yemeyeceksiniz.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken asıl husus ise Yeni Nesil Yazar Kasaları nereden alacağınız.

Yazar Kasa Nereden Alınır

Şuan için piyasada mevcut olarak satılan sadece 1 adet yazar kasa bulunmaktadır. Bu kasa ise, VERA markadır.

Haricen; Bosch – Verifone – Arçelik – Hugin vs.

Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey bu firmaların izin yazılarıdır. Şuan için bu firmalardan sadece VERA Yazar Kasa Maliye onayı aldı. Diğerlerinin henüz Maliye Bakanlığı tarafından onayı bulunmadığı için pos cihazını satamıyorlar sadece fatura kesiyorlar. Yani Kasa fatura üzerinde size satılıyor fakat elinize geçmiyor.

Bu Noktada dikkat edilecek bir diğer husus ise 90 günlük süre içerisinde faturasını aldığınız kasaların size teslim edilip edilemeyeceğidir.

VERA kasa alanlar hemen kullanmaya başlayabiliyor. Fakat VERA şuan için sadece DENİZ BANK ile anlaşmalı olduğundan ötürü Deniz Bank’a hesap açtırmanız gerekmektedir. Hesap işleminden sonra VERA servisleri kasalarınızı 2 yada 3 gün içerisinde teslim ediyorlar. Bu durumda ceza yemekten kurtulduğunuz gibi kafanız da rahat edecektir. Cihazınızı hemen kullanmaya başlayacaksınızdır.

Önemli Not

Dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi ise kasayı aldıktan sonra size teslim edilmesidir. Yukarıda da dediğim gibi VERA dışındaki hiç bir marka henüz Maliye Bakanlığı Onayı almadılar. Bu nedenle sadece Fatura kesiyorlar ve 90 gün ekstra süre kazandırıyorlar size fakat ya 90 gün bitene kadar kasalar gelmez ise?

Bu noktada çok dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer kasa gelmez ise daha büyük cezalar alabilirsiniz. Maliye bakanlığının daha bayağı bi süre kimseye onay verme gibi bi niyeti yok sanırım şuan için VERA tek geçerli satıcıdır. Diğer cihazları almanızı pek tavsiye etmiyorum, çünkü bu geçiş sürecinde kasaların anlaşmaları ve maliye onayı gelmez ise zarar görecek olanlar sizsiniz. Işini sağlama almayı seven kişilere tavsiyem Deniz bank’tan hesaplarını açıp, hemen VERA Yazar Kasa için başvuru yapmalarıdır. 2 Gün içinde bütün işleriniz bitmiş olacaktır. Daha sonra bu süreçte diğer firmalar onay alırsa isterseniz ekstra olarak 1 yazar kasada farklı bir firmadan alabilirsiniz.

Dip Not: Deniz Bank’tan işletme kartı alıp her ay bu kart üzerinden belirlenen miktarda ( Kasa sayınıza göre harcama tutarı değişebilir ) harcama yapma sözü vermeniz durumunda Deniz Bank Vera Yazar Kasaların ücretini kendisi ödüyor ve Yeni Nesil Yazar Kasanız size bedavaya geliyor. 🙂

Vaktim olur ise yine bu konu hakkında yazacağım. Başka yerde paylaşacak arkadaşlar lütfen kaynak belirtsinler.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Metin Oktay POLAT

Author Metin Oktay POLAT

More posts by Metin Oktay POLAT

Leave a Reply